Een paar weken geleden had ik een ontzettend leuke en inspirerende workshop over ChatGPT met de Babsen-vereniging Limburg.
Ik was al (in beperkte mate) een gebruiker van ChatGPT, maar... door die workshop ging er een wereld voor mij open.
De kennis die ik opdeed en vooral het gemak dat iedereen ervan kan kan hebben, daar ga ik iets over bloggen. VOORAL in relatie tot het maken van een studiekeuze of loopbaan,
In deze eerste blog wil ik starten met wat achtergrondinformatie en persoonlijke geschiedenis over ChatGPT.
Wat is Chat GPT?
Waarschijnlijk heb je er al van gehoord: ChatGPT. Maar wat is het nu precies?
ChatGPT is een geavanceerd AI (Artificial Intelligence) programma dat teksten samenstelt op basis van wat jij invoert. Heb jij dat ook wel eens gehad in het laatste jaar dat je dacht..."SOW wat kan die persoon schrijven, nooit achter hem/haar gezocht 😵". Nou geloof me....ChatGPT zou wel eens heel goed die persoons' Personal Assistent kunnen zijn 😉.
ChatGPT kan je helpen met vragen beantwoorden, ideeën genereren, of zelfs je dagelijkse werk veel efficiënter maken. Het werd eind 2022 gelanceerd door OpenAI en is sinds die tijd door enorm veel mensen opgepakt.
Wie gebruikt ChatGPT
Toen ik daarover nadacht, en vooral over het feit dat jongeren hier al veel meer over weten dan "ouderen of hun ouders" dacht ik aan een interessant model, waar ik vroeger tijdens mijn marketingstudie alles over leerde: de innovation adoption curve.
Dit model laat zien hoe nieuwe technologieën of innovaties door verschillende groepen mensen worden geadopteerd.
Hoe werkt de adoptiecurve?
De curve bestaat uit vijf groepen:
- Innovators: De echte pioniers die alles als eerste willen uitproberen.
- Early Adopters: De nieuwsgierige voorlopers die kansen zien en deze technologie snel integreren in hun leven.
- Early Majority: Een bredere groep die iets pas oppakt als ze zien dat het werkt en waarde heeft.
- Late Majority: Mensen die het pas gebruiken als het echt niet meer anders kan.
- Laggards: De achterblijvers die alleen mee gaan omdat alles anders al achterhaald is.
ChatGPT bevindt zich nu op de grens tussen de early adopters en de early majority.
Veel jongeren – en "let's face it", vooral je eigen kinderen – behoren tot die early adopters. Ze gebruiken het al voor hun huiswerk, bijbaantjes, of gewoon voor de lol. Veel ouders blijven echter nog achter en kijken vanaf de zijlijn toe.
Ik denk dat er genoeg ouders zijn die zich herkennen in hetgeen ik in januari meemaakte.
Een "illustratief" voorbeeld
Zoon J (ik noem verder geen namen 😇) had in januari een verslag gemaakt...
Nou geloof me, woorden in dat verslag, die ik nog "never nooit" uit zijn mond had gehoord en waarschijnlijk ook "never nooit" uit zijn mond zullen komen.
Dit was HET moment dat ik nieuwsgierig werd en dacht, wat hij kan kan ik ook.
Dus ChatGPT opgezocht op mijn telefoon en de vraag gesteld: "geef in moeilijke woorden een reactie op mijn zoon die een rapport geschreven heeft (maar eigenlijk geschreven door chat GPT) en waarmee ik hem succes wens en hoop dat hij een goed punt zal halen".
Mijn reactie naar hem (kwestie van kopiëren/plakken) was dan ook "redelijk aangepast" op zijn verslag, namelijk:
Mijn wens voor jou is dat de resultaten van je inspanningen, die ongetwijfeld met zorg zijn samengesteld, succesvol blijken te zijn. Moge de puntenscore die je ontvangt een reflectie zijn van je doorzettingsvermogen en de verfijning van je analytische capaciteiten. Ik vertrouw erop dat je, ondanks de oorsprong van de ondersteuning, met vertrouwen en toewijding het werk hebt gepresenteerd. Succes met je rapport, en ik hoop dat je het gewenste resultaat behaalt!
Tijd om ook kennis te maken met ChatGPT
ChatGPT is inmiddels zo gebruiksvriendelijk geworden dat mensen buiten de "tech-community" zich ook gaan afvragen: 'Hoe kan dit voor mij werken?' Genoeg mensen gebruiken ChatGPT al voor bijvoorbeeld het schrijven van teksten. Maar je kunt er zo veel meer mee; sinds mijn workshop ga ik in sommige gevallen liever even ChatGPT-en dan Googelen.
Stel je voor, je wilt voor Sinterklaas iets aanschaffen en kunt geen keuze maken?
Vraag ChatGPT maar eens voor een vergelijking, zoals:
- "Wat zijn de verschillen tussen de meest recente iPads die momenteel te koop zijn?
- "Wat is een goede telefoonhouder voor in de auto?"
Nieuwsgierig geworden? Stay tuned en lees volgende week mijn volgende Blog over ChatGPT en Studiekeuze.
En in de tussentijd zou ik zeggen: 'Download de app OpenAI op je computer of je telefoon en stel maar eens wat vragen. Hoe maak ik een lekkere pompoensoep?' Geheid dat je een prima recept krijgt! 😂.
In de volgende blog vertel ik meer over hoe je ChatGPT kunt inzetten, bijvoorbeeld bij studiekeuze. Maar voor nu: maak jezelf vertrouwd met deze innovatie en sluit je nog snel aan bij de early adopters! Je zult zien dat je er veel voordeel uit kunt halen – zowel voor jezelf als voor je kinderen.
Reactie plaatsen
Reacties