6 Gouden Tips Studiekeuze-websites
Het nieuwe kalenderjaar is gestart en misschien moet jij of jouw kind dit jaar een studiekeuze maken.
Op deze blogpagina vind je interessante weetjes, tips, adviezen en verhalen over keuzes maken, studies, studiekeuze, studeren, loopbaankeuzes, jongeren en alles wat daar mee te maken heeft.
Het nieuwe kalenderjaar is gestart en misschien moet jij of jouw kind dit jaar een studiekeuze maken.
Het laatste weekend van november en die gezellige decembermaand staat alweer voor de deur.
De zomervakantie zit er voor de meesten op en "we mogen weer" of heb je het gevoel dat je weer moet.
Summertime and the livin' is easy...Dit is de eerste regel van een toch wel iconisch nummer, dat de meeste 35-plussers denk ik wel kennen.
Ik werk in het onderwijs en ben inmiddels wel bekend met al die termen die gebruikt worden om opleidingen in te delen. Ik merk echter dat er genoeg (of eigenlijk zelfs veel) ouders en de jongeren zijn die van bepaalde termen niet weten wat ze precies betekenen of er zelfs nog nooit van gehoord hebben. ZELFS als ze op het punt staan dat ze een dergelijke opleiding zouden kunnen kiezen.
Een van mijn eerste blogs was een blog waarin in het had over mensen in hokjes stoppen. Dat ging over de "hokjes van HOLLAND".
Hoe moeilijk kiezen is, daar werd ik enige tijd geleden weer helemaal bewust van.
Om me heen; in het nieuws, op social media, in mijn kennissenkring, in mijn werk, overal komt het voorbij, het lijkt de laatste tijd wel de waan van de dag.
De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe, heeft slechte manieren, heeft minachting voor alle gezag en heeft geen eerbied voor ouderdom. Jongeren praten als ze zouden moeten werken. Ze spreken hun ouders voortdurend tegen, kletsen in gezelschap, ze smakken bij het eten, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders.'
Het studiekeuze proces bestaat uit verschillende fasen. In deze Blog ga ik nader in op de laatste en vierde fase, namelijk het uitvoeren.
Het studiekeuze proces bestaat uit verschillende fasen. In deze Blog ga ik nader in op de derde fase, namelijk het beslissen.
Het studiekeuze proces bestaat uit verschillende fasen. In deze blog ga ik nader in op de tweede fase, namelijk de exploratiefase.
Het studiekeuze proces bestaat uit verschillende fasen. In deze Blog ga ik nader in op de eerste fase, namelijk de motivatiefase.
Wat zouden we ze soms nog graag aan het handje houden, maar kleine kindjes worden groot.
Iedereen die een studiekeuze moet gaan maken wordt bestookt met informatie over open dagen, want in het najaar (meestal in november) zijn de open dagen en dat is toch echt wel een moment dat je erbij “moet zijn”.
Stress bij studiekeuze kan onder andere veroorzaakt worden doordat er enorm veel keuzemogelijkheden zijn.
Ergens in de leeftijd tussen de 15 en ca. 19 jaar moeten jongeren een studiekeuze maken voor een vervolgstudie, waarmee ze een eerste bewuste en concrete richting geven aan hun werkende leven. Dit levert bij aanzienlijk wat jongeren (en vaak ook bij hun ouders) stress op.
Elk jaar verschijnt de Keuzegids. De keuzegids is de enige echt onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen voor alle niveaus en elk jaar beoordeelt en vergelijkt.
Bij mijn studiekeuze trajecten maak ik gebruik van de "hokjes van Holland" oftewel netjes gezegd de menstypen van Holland, het zogenaamde RIASOC of PAKSOC Model.
Een vraag die tijdens loopbaan- of studiekeuze trajecten vaak wordt gesteld is: “Waar speelde je vroeger mee als kind en hoe speelde je?”
Om een bewuste studiekeuze te maken moet je investeren: In jezelf. Dat hoeft niet in geld maar wel absoluut in tijd.
Wil je een seintje wanneer er een nieuwe blog gepubliceerd wordt? Vul dan hier jouw gegevens in en je ontvangt per mail een notificatie.